DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES
  • Kampania 2013. Marsz - policjanci i mlodzież

• Kampania 2013. Marsz na rzecz trzeźwości

• Kampania 2013. Marsz na rzecz trzeźwości.

Kampania 2013

SPRAWOZDANIA Z KAMPANII - BOLESŁĄW

Publiczne Gimnazjum im. KEN w Bolesławiu podobnie jak
w poprzednich latach przystąpiło do VI już edycji Kampanii Trzeźwa Małopolska „No promil-No problem”.

W miesiącu listopadzie w poszczególnych klasach wychowawcy przeprowadzili zajęcia profilaktyczne według dostępnych scenariuszy (Legenda o Lechu, Czechu i Rusie, Legenda o Wandzie, Legenda o Panu Twardowskim).

Dużą popularnością wśród uczniów naszej szkoły cieszył się konkurs plastyczny i literacki, którego tematem było przedstawienie prawdziwej lub wymyślonej sytuacji odmowy jazdy z pijanym kierowcą lub powstrzymanie go przed jazdą. Dla autorów najlepszych prac plastycznych (komiksów) – Sylwii Probierz z kl. IIIb i Roksany Wójcik z kl. IIb oraz wierszy – Anny Mirek i Laury Wadas z kl. Ia, nagrody ufundowała Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Bolesławiu.

W dniu 28 listopada gościliśmy w naszej szkole panią Annę Kruszak  - Kołodziejczyk – kierownika GOPS w Bolesławiu, panią Katarzynę Kurek- Pełnomocnika Wójta Gminy Bolesław ds. Profilaktyki i Przeciwdziałania Uzależnieniom oraz młodszego aspiranta panią Katarzynę Matras i nadkomisarz Agnieszkę Fryben z Komendy Powiatowej Policji w Olkuszu.

Pani Agnieszka przekazała gimnazjalistom informacje na temat skutków prowadzenia pojazdów przez kierowców będących pod wpływem alkoholu, przedstawiła statystyki wypadków z udziałem nietrzeźwych kierowców (także nieletnich) w powiecie olkuskim oraz omówiła, jak zmienia się sprawność psychoruchowa u osoby, która spożywała alkohol. Z kolei pani Katarzyna przedstawiła, co grozi kierowcom, którzy wsiadają do auta pod wpływem alkoholu lub innych środków psychoaktywnych.

Chętni gimnazjaliści – dzięki alko goglom - mieli możliwość sprawdzić, jak się czuje i co widzi człowiek pijany.

Podczas spotkania nagrody dla autorów najlepszych prac plastycznych
i literackich wręczyła pani Anna Kruszak – Kołodziejczyk.

kontakt z inicjatorami kampanii: tel. tel. 503 328 642, 517 212 084, 602 649 581, www.bezpromilowo.pl, e-mail: bezpromilowo{malpa}wp.pl
adres Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych "Solny Gwarek": ul. Pocztowa 1, 32-020 Wieliczka,